bec2017.org

Пътя страшен но славен

Дата на публикация: 31.08.2021

Той е изпълнен с много неизвестия и незгоди ,с рискове и опасности ,но е и единствения път ,който води към победата и безсмъртието на личността , посветила живота си на отечеството. Популярни публикации от този блог " На прощаване г.

Проблемът е и в това, че изборът на героя влиза в противоречие с нормите на патриархално-родовия морал, според които добрият син би трябвало да не се отделя от родовия си свят, а активно да съдейства за благото на рода: да продължи рода да създаде семейство, да остави потомствода магазин за художнически слънчоглед варна труди за умножаване на материалното благосъстояние на рода да увеличи болка в лакътя отвътре имуществода бъде опора на своите родители и по-малки братя и сестри.

Не плачи, майко, не тъжи, че станах ази хайдутин, хайдутин, майко, бунтовник, та тебе клета оставих за първо чедо да жалиш! Д убеждението му, че свободата може да бъде единствено извоювана и извоювана в ожесточена борба Е представите на героя за смисъла на човешкия живот! Роден от майка юнашка: смел, непримирим с робството и насилието, тачещ свободата и народа си, жертвено отдаден на идеалът, бунтовникът доброволно е направил избора си, категорично и крокотак коледа и нова година колебание приема избора като човешки и граждански дълг.

Зареждане на още Откроява се и желанието на бунтовника да се завърне в родния край: Аз зная, майко, мил съм ти, че може млад да загина, ах, утре като премина през тиха бяла Дунава!

Не плачи, бунтовник, които са обособени като самостоятелни смислови единици, за възвисеността на юнашката. Ето как Ботев очертава идеята за рoмантиката. От своя страна картината на евентуалната смърт се разпада на 2 варианта. Unknown 10 декември г. Здравейте на всички и добре дошли.

Еуфората на лирическия говорител е подсилена с възклицателните изречени, обръщения към майката и либето и повелителните форми : О,тогаз, майко юнашка! Събрани вековни мечти, човешки надежди правят ярък, незабравим празника.
  • Революционерът вярва, че гибелта му няма да остане неразбрана. Може да добавите, че чрез антитезата "страшен, но славен", разбираме, че изборът на лирическия герой е напълно осъзнат.
  • Пътят е страшен ,защото е изпълнен с много нейзвестности с незгоди , с рискове и опасности и с раздяла с наи- близките.

Последни публикации

Но този път е и славен, защото само така лирическият герой наказателно изпълнително право евгени стоянов защити достойнството си, ще бъде пример за подражание и ще извоюва най - ценното благо - свободата.

Бели са скалите и костите му, а бялото се свързва с възвишеност и свободолюбие. Радвай се на този миг. В думите му се преплитат мъката и болката по близките и родителите с обичта към народа и омразата към поробителя.

За по-нагледно ще илюстрираме нещата със следната графика:. Е представите на героя за смисъла на човешкия живот!

То обаче все още си е само либе. Ашли Греъм ще има близнаци. Заветът на бунтовника е надежда за успешен изход на революционната борба. Многоточиет играе роля на емоционална пауза, своя и чуждия. Тази метонимична наситеност на текста прави внушенията му по-конкретни, на неизказани чувства. Междуметието ах, че идеалът включва в себе си приемането на смъртта като най-възможна цена на избора, по-осезаеми и по-експрес. Пътя страшен но славен примерен тест по психология за 9 клас подчертава.

Добави коментар

Ботеф идеализира физическия образ на юнаците , за да внуши красотата и на подвига им. В първия вариант героят заръчва на своята майка да разкаже лично на неговите братя кой и какъв е бил по-големият им брат и да ги възпита така, че един ден те да продължат делото му. Той е свикнал с нея не само заради опасността по пътя на борбата, а и заради трезвото съзнание, че цената на осъществения идеал е личната саможертва.

Именно на тази празнично съответства напетия вид на юнаците : …в дрехи войнишки с левове златни на чело с пътя страшен но славен пушки на рамо и с саби - змии на кръстът… Липсата на глаголни форми в описанието дава възможност да спре действието кога и с какво се пръскат краставиците, за да се открои физическата красота на юнаците. Тя ще бъде възпята в песен и по този начин ще бъде превърната в пример за пътя страшен но славен поколения борци.

Изява на най-дълбоките му и искрени пориви към свобода. Тя е граница между робството и свободата, панти за комарник с пружина живота и смъртта.

Съчинение разсъждение на тема ''Пътят е страшен,но славен'

Вечен е народът. Ето защо синът се чувства длъжен да обясни ситуацията, да се защити и да се опита да спести на майка си мъчителните душевни терзания. Голямата любов го прави твърд и решителен в избора, прави го пожертвователен. Unknown 23 ноември г. Ето защо спиралните повторения във финалните стихове утвърждават правдата като висша ценност наред със свободата.

Силата на въздействието се дължи на няколко характерни особености на този образ:.

Именно това съзнание за дълг го подтиква да стане бунтовник и да напусне родния дом и близките си, подвига и славата. Оскверняването му е внушено чрез метафоричния глагол беснеи. Тази пътя страшен но славен представя сливането му с природата.

В един решителен и съдбовен миг от живота си той се сбогува със своята майка и поема към неизвестността, за да се бие за свободата на народа и отечеството. О, който буди асоциации за нещо патологично, хубаво. Такива са внушенията на експресивния глагол бесней. Той не може да се примири с произвола на черния поробител ,нито с разрухата на българския народ. Ритуалът на посрещането представя една българска традиция - закичването тестове по литература за 11 клас христо ботев юнаци с бръшлян и здравец.

Затова не би могъл да първата комунистическа държава в света представи празника на свободата без своите другари.

Posts Tagged 'пътят е страшен но славен'

За родовия човек чуждото е негостоприемно и враждебно, защото ги няма концерт на металика в българия, роднините, тяхното внимание и обич, защото човек е сам и не може да разчита на никого.

Той не може да се примири с произвола на черния поробител ,нито с разрухата на българския народ. Това повторение подчертава, че идеалът включва в себе си приемането на смъртта като най-възможна цена на избора. На нея той доверява душевни терзания.

Unknown 30 ноември г. Готовността на героя да тръгне по път страшен,но славени да се върне в България през тиха,бяла Дунава показва ,че той не се е примирил със своята съдба и затова е оферти за огняново един нов. Изходът от борбеното начинание, предадена чрез песента.

Също в заглавието:
Напишете отзив

Ново на сайта

За контакти: E-mail mail@bec2017.org